Agenda

 

Het Bureau: hoe nu verder?

Datum: 
dinsdag, 21 februari, 2017 - 00:00
Locatie: 
Amsterdam, Nederland

In samenwerking met Alumnikring Taalwetenschap (AUV)

Het Bureau (het Meertens Instituut) was dè plek voor onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur. Wat is de toekomst van dat onderzoek? Met de wissel van directie rijzen weer boeiende vragen: blijft het Nederlands overeind in het hoger onderwijs? Hoe worden groten taaldata-verzamelingen gebruikt? In een debat zullen deze vragen en andere de revue passeren.

Hans Bennis, de voormalige directeur van het Meertens Instituut (beter bekend als Het Bureau uit de romancyclus van Voskuil) gaat in discussie met de nieuwe directeur, Antal van den Bosch, over de betekenis van het instituut voor Nederland. Hoe gaat het onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur verder? Hoe worden actuele kwesties zoals de toekomst van het Nederlands in het hoger onderwijs aangepakt? Hans wordt voorzitter van de Taalunie: hoe sluit dit werk aan bij zijn werk bij het Meertens? Antal heeft een meer technologische achtergrond: hoe zal dit de ontwikkeling van het Meertens beïnvloeden? Deze en andere boeiende vragen zullen in het debat de revue passeren, met veel ruimte voor inbreng van het publiek.

Over de sprekers
Hans Bennis deed onderzoek en gaf colleges aan diverse universiteiten. In 1998 werd hij directeur van het Meertens Instituut en twee jaar later Bijzonder Hoogleraar in de Taalvariatie aan de UvA. Vanaf 1 februari ist hij Algemeen Secretaris bij de Nederlandse Taalunie.

Antal van den Bosch studeerde taalwetenschap met een specialisatie in taal en informatica. Na een promotietraject in de kunstmatige intelligentie en jaren onderzoek in binnen- en buitenland werd Antal in 2008 hoogleraar Geheugen, Taal en Betekenis aan de Universiteit van Tilburg. Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen is hij sinds 2011 hoogleraar Taal- en Spraaktechnologie. Vanaf 1 januari 2017 is hij Hans Bennis opgevolgd als directeur van het Meertens Instituut.

Sterre Leufkens doet onderzoek bij de afdeling Nederlands (Taal, Literatuur en Communicatie). Zij onderzoekt de syntaxis van idiomen in dialecten van het Nederlands, en doceert de vakken Taal: Feit en Fictie, en Taal in Interactie. Zij schrijft ook een taalblog en populair-wetenschappelijke teksten en boeken.

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Meer informatie:
Spui 25