Als u wat hoort over het Zuid-Amerikaanse Guyana, dan denkt u niet direct aan het Nederlands. Toch zijn er hier nog steeds talloze historische verwijzingen naar de Nederlandse taal te vinden.

Wim Rutgers: 'Waarom zou ik schrijven over iets wat geen aandacht waard is?’

Al langer dan veertig jaar schrijft en doceert Wim Rutgers (75) over de literatuur van de voormalige Nederlandse Antillen, Aruba en Suriname.

Al 35 ambassadeurs volgden de cursus Nederlands in Brussel.

De Warande, Brussel, woensdagochtend 8.30 uur. Zoals elke week komt een internationaal gezelschap hier bijeen voor een beginnerscursus Nederlands.

Een voorbeeldpagina uit Hayya.

Hayya: Arabisch voor 'Kom, we beginnen eraan!' En sinds kort de titel van een mooie handleiding over hoe je anderstalige kinderen stimuleert om Nederlands te leren.

Augustin en Chiara tijdens een pauze bij de Taalunie in Den Haag

De Koninklijke Bibliotheek, het Belang van Limburg, VLEVA, de VRT, het Commissariaat van de Media, het Poëziecentrum, Van Dale Uitgevers en nog zo’n veertig andere bedrijven en instellingen.

Hof der Lage Landen, de Nederlandstalige school in Madrid

Een nieuw leven opbouwen, gaan samenwonen met de buitenlandse liefde van je leven, meer kunnen op je vakgebied, uitgezonden worden door je werkgever.

Carmien Michels

Interessant, spannend en mysterieus. Zo oordelen studenten Nederlands in Sheffield over een tekst van Carmien Michels.

Zuid-Koreaanse Vinnie Ko publiceert boek over zijn ervaringen met het Nederlands.

Zeven jaar geleden kwam Vinnie Ko als student naar Nederland. Nu publiceert de Zuid-Koreaan een boek over zijn ervaringen met de taal.

Anna en Hassina spreken Nederlands. Dat dragen zij trots uit bij Paleis Noordeinde in Den Haag.

De Taalunie Zomercursus Nederlands voor buitenlandse studenten Nederlands is vernieuwd. Eén van de onderdelen: een tweedaagse stage bij bedrijven in Nederland en Vlaanderen.

Het jaar is bijna ten einde en u maakt uw lijstje met goede voornemens. In 2016 gaat u toch echt beginnen met dat meesterwerk.

De website Debutant tot Bestseller volgt schrijvers en dichters in Nederland en België.

Mikolaj Turek

Mikolaj Turek (27) studeerde germanistiek aan de Universiteit van Warschau en was onderzoeker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Maud Vanhauwaert

Maud Vanhauwaert, schrijver en tekstperformer, was de afgelopen maanden op pad met dichters en vertalers, studenten en docenten Nederlands in het buitenland om haar werk te vertalen.

Dries Vervecken

Volhardend. Wetenschappelijk. Grote kans dat vooral mannen reageren op een vacaturetekst, waarin deze kwalificaties staan.

Philipp Fauser

Philipp Maximilian Fauser komt uit Duitsland. Meer bepaald uit het Ruhrgebied waar het Nederlands als buurtaal een belangrijke positie heeft.

Kiev

Bijna elke dag staat Oekraïne vooraan in het journaal.

Ingrid van Alphen

Dr. Ingrid van Alphen (1951) studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam met als bijvakken Algemene Taalwetenschap en Tsjechisch.

In Suriname organiseert de Stichting Projekten de Nationale Voorleeskampioenschappen. Karlijn Waterman, die o.m.

Dag Houdmont (38 jaar) is na enkele tussenhaltes in Brussel beland, waar hij Nederlands doceert aan een Franstalige universiteit.

Astrid van Winden woont en werkt al 7,5 jaar in Barcelona. ‘Ik ben me hier bewuster van mijn band met de Nederlandse taal. Ik heb altijd gehouden van lezen en schrijven in mijn eigen taal.

Matthias Huning

Duits en Nederlands zijn taalkundig gezien iets als neefjes van elkaar. Geen wonder dus dat er in Berlijn met veel enthousiasme Nederlands wordt gestudeerd én gedoceerd.

Chrissy Hosea

In haar eentje houdt ze het hele programma Nederlands aan de Jawaharlal Nehru University (JNU) in New Delhi draaiende.

Pagina's