Mensen ‘genadeloos’ afrekenen op zogenaamde taalfouten, dat zou eigenlijk moeten veranderen.

‘Bestaat foute taal?’ Dagvoorzitter Alwin Kloekhorst kijkt de panelleden, taalwetenschappers, docenten en een Taaluniemedewerker, indringend aan.

Taalfouten: kans groot dat klanten website links laten liggen.

Hoe belangrijk is correct Standaardnederlands voor commerciële websites? Klikken potentiële klanten echt weg bij de eerste dt-fout die ze opmerken, of zien ze die helemaal niet staan?

In The Bridge, de populaire Zweeds-Deense misdaadserie, overleggen de Zweedse en Deense hoofdrolspeler in hun eigen moedertaal met elkaar. Ze begrijpen elkaar perfect. Een voorbeeld van luistertaal.

Op papier ziet het er wat vreemd uit, maar in de praktijk gebeurt het wel vaker: meertalige communicatie, waarbij ieder de taal spreekt die hem of haar het beste ligt. 'Comment ça va?’ ‘Pri

Hoe doen journalisten dat?

Misdaadreconstructies worden vaak net zo spannend gemaakt als literaire thrillers. Hoe doen journalisten dat?

De boodschap: blijf Nederlands gebruiken

Steeds meer opleidingen in het hoger onderwijs worden in het Engels aangeboden. Is dat een probleem?

Een onderwijsstichting zocht een inspirerende bestuurder: Boegbeeld - Verbinder - Strateeg

 

Er worden tegenwoordig andere eisen aan sollicitanten gesteld. Dat zorgt ook voor andere taal.

Is de taal waarin scholieren whatsappen nog wel Nederlands?

 

Een gemiddeld whatsappbericht van een jongere zou je niet de indruk geven dat ze enig benul van grammatica hebben. Toch is dat het geval, blijkt uit nieuw onderzoek.

Sander Nieuwenhuijsen (achter) en Dirk de Bekker trekken sprekend Nederland door om accenten in kaart te brengen.

 

Wat zegt je accent over wie je bent? Of beter gezegd: welke vooroordelen koesteren anderen over je tongval? Dat onderzoekt de omroep NTR in het project Sprekend Nederland.

Poetryslam mag zich verheugen in toenemende populariteit. Uitgevers volgen de uitslag van de poëtische strijd tegenwoordig nauwgezet – al wil niet iedere slammer ook publiceren.

De liefde. Ze spraken erover naar aanleiding van het gedicht Het huwelijk van Willem Elsschot. ‘Ik geloof er niet meer in’, bekende een vrouw van in de zeventig.

In de laatste maand van het jaar is het weer tijd voor lijstjes. Deze keer: de meest irritante woorden.

Dat Nederlanders gedichten schrijven ter gelegenheid van Sinterklaas, kwam ik pas te weten toen ik Hollandse collega's, op bezoek in Brussel, zag zoeken naar een woord dat rijmt op 'Vespa'.

Eens in de tien jaar verschijnt er een nieuwe, officiële spellinggids van het Nederlands: het Groene Boekje. Maar wie bepaalt wat er wel en wat er niet in het Groene Boekje komt?

Wie een vacature heeft, wil die invullen met de beste kandidaat. Maar het vinden van die perfecte persoon is vaak zoeken naar een speld in een hooiberg. Is taaltechnologie de oplossing?

boekomslag Dat ik je kus1

Nederlanders en Vlamingen lezen het liefst boeken van eigen bodem. Dat komt door behoefte aan herkenbaarheid, denken boekverkopers dicht bij de landsgrenzen.

Beeld u

Mag ik een van mijn leerlingen een briefje meegeven voor de ouders met daarin de vraag: ‘Kan ik jullie even spreken?’ Is het gepast in een advertentie klanten aan te spreken met de slogan:

Maya en Mizja

Liefde over de grens: je spreekt allebei Nederlands, en toch zeg je de dingen anders. Welke invloed hebben taalverschillen op je relatie?

New York

Wat is er mooier dan een tijd te mogen leven en lesgeven in de Big Apple?

Reinhild Vandekerckhove

Ook binnen de taalwereld zijn er opmerkelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo gebruiken mannen vaak sterkere taal dan vrouwen.

Muzieum

Leven met een visuele handicap is niet altijd even eenvoudig, maar een paar slimme technologische ontwikkelingen zorgen voor meer autonomie.

Het mag dan een erfenis zijn uit het koloniale verleden, het Nederlands is nog steeds de enige officiële taal van Suriname.

Oh kom maar eens kijken, wat er in de rekken ligt. De gezellige decembermaand is aangebroken en dat betekent voor taalliefhebbers natuurlijk een prachtmaand.

Studenten

Wie een vreemde taal als Engels, Duits of Frans leert, kan een internationaal examen afleggen dat overal ter wereld hetzelfde is.

Jongen met taalballon

We legden de vraag voor aan drie moeders in meertalige gezinnen. Voor hen was tweetalig opvoeden geen keuze, geen onderwerp van discussie, maar een evidentie.

Taalapp

In een Spaanse apotheek met handen en voeten uitleggen dat u iets tegen jeukende muggenbeten wenst.

Pagina's