Ontdek met Milfje Meulskens wat taalwetenschap allemaal ontdekt heeft.

‘Het topje van een ijsberg aan waanzinnig taalwetenschappelijk onderzoek, een ijsberg zo massief dat er wel honderd Titanics op stuk zouden lopen.’ Zo introduceren taalwetenschappers Sterre

Luistertaal tijdens colleges biedt veel voordelen.

Op een presentatie van Engelse studentes kunnen studenten gewoon lekker in het Nederlands reageren.

Jules Deelder: 'Humor is eigenlijk je kijk op het leven; ik zou niet anders kunnen zien.'

Van 26 januari tot en met 1 februari is het Poëzieweek; Jules Deelder (‘dichter sinds zijn geboorte’) schreef het poëziegeschenk.

Wat is er 'mis' met dit bord?

‘Brug open, motor af’, ‘Vaart minderen spaart kinderen’. Opschriften op verkeersborden om weggebruikers aan te sporen tot veilig gedrag moeten natuurlijk kort en bondig geformuleerd worden.

Theetijd, schilderij van Jan Josef Horemans II uit de 18e eeuw

Niet de spannendste periode uit de vaderlandse letteren, maar wel een cruciaal scharniermoment in de culturele en politieke geschiedenis van de Zuidelijke Nederlanden.

1585, de hertog van Parma trekt Antwerpen binnen. De stad is gevallen, een bepalend moment in de geschiedenis van het Nederlands in Vlaanderen.

De Taalunie ontvangt regelmatig vragen over het Nederlands. In Taalunie:Bericht lichten we er telkens één uit. Deze keer de vraag hoe het komt dat Vlamingen Nederlands zijn gaan spreken.

Lieveheersbeestjes: mooi weer en geluk.

Lieveheersbeestjes vormen met hun opvallende rode kleur en zwarte stippen een vrolijke aankondiging van de zomer.

Zomercursus 2016: voortraject was een hit.

De Taalunie Zomercursus Nederlands is een eerbiedwaardige traditie die een grondige facelift kreeg.

Literair vertalen: evenwicht vinden tussen het oorspronkelijke boek en de taal waarin dat wordt vertaald.

Een fluitje van een cent, zo lijkt het; de romans van Umberto Eco, de boeken van Haruki Murakami of de thrillers van Henning Mankell in het Nederlands.

Dat zit nog in de pijplijn?

Net als de Nederlandse taal, evolueert ook de ambtelijke of kantoortaal constant. Dat levert vaak veel vermakelijke woorden of zinnen op.

Antwerpen, Den Bosch, Doel, Gent, Haarlem, Leiden, Maastricht en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Elke zichzelf respecterende stad heeft er wel één of meer: muurgedichten.

Joke van Leeuwen is Dichter der Nederlanden.

Matijs Lips

Zijn liefde voor taal werd op de middelbare school bijna murw geslagen, want met zijn docenten Nederlands lag hij vaak overhoop.

Je kunt ‘ijsbergsla’ kopen en een boterham met ‘hagelslag’ eten. Maar je kunt daar op een bepaald moment ook vragen bij gaan stellen. Want wat heeft ‘ijsbergsla’ met ijsbergen te maken?

In de Week van het Nederlands worden veel onderwijsactiviteiten georganiseerd. In Taalunie:Bericht laten we daarom graag een docent aan het woord.

Twan Huys

Niet iedereen spreekt standaard Nederlands als moedertaal in Nederland en Vlaanderen. Veel mensen spreken dialect of streektaal.

Ellen Buntinx

De Nederlandstalige literatuur in de schijnwerpers en volop aandacht voor debutanten.

TigranSpaanTaaluniebericht

De spellingcontrole van Word onderuit halen. Wie doet er mee? In de Week van het Nederlands organiseert Klinkende Taal twee prijsvragen.

Tijdens de Week van het Nederlands geeft Wablieft op dinsdag 13 oktober in Aalst, Antwerpen, Gent en Hasselt gratis taaladvies. Want klare taal blijft hard nodig. Trainer Winke Brits legt uit.

Sneeuwbal

´O, de kat gaat graag miauwen wanneer carillons onverwacht weerklinken.´

Pratende mensen

Je moet je insmeren voordat je de zon in gaat. 90% van de volwassen Nederlanders weet dit, maar toch verbrandt gemiddeld een kwart van hen minimaal eenmaal per jaar.

De tijd dat je je curriculum vitae als Excel-file opstuurde naar een werkgever is voorbij. Wie vandaag bij het solliciteren geen persoonlijkheid toont is eraan voor de moeite.

Land van waan en wijs

"Een standaardwerk waar geen onderzoeker omheen kan." Dat is 'Een Land van Waan en Wijs', een nieuwe geschiedenis van de Nederlandstalige jeugdliteratuur die in december 2014 verscheen, onder hoofd

Luisteren, denken en begrijpen zijn onmisbare vaardigheden om mee te kunnen doen in de maatschappij. Dat begint al op jonge leeftijd.

Chattaal heeft een soort van schrijftaalrevolutie teweeggebracht.

Surinaams-Nederlands

Dat Surinamers woorden hebben als buitenvrouw, schaafijs en doekoe is inmiddels wel bekend (*), maar ook op grammaticaal gebied wijkt het Surinaams-Nederlands af van het Standaardnederlands.

Pratende mensen

We schotelen u een boeiend artikel voor over teksten en de kwaliteit van sociale interactie.

Neerlandia

Waarom zijn er zoveel cultuur- en waardeverschillen tussen Vlaanderen en Nederland? Is dat problematisch? En zouden we niet beter profiteren van die verschillen tussen Vlaanderen en Nederland?

Taalspelletjes

Lange vakantieritten vragen om leuke spelletjes – taalspelletjes bijvoorbeeld. Bent u ook op zoek naar inspiratie?  

Pagina's