"
Ga naar de inhoud

Een lesje geschiedenis

Datum: 
2/11/2017

Nederlanders en Vlamingen kunnen tevreden zijn. Dat verdraagzaamheid en vrijheid hoog in de vaandels staan van de Lage Landen, blijkt ook uit de geschiedenis van hun taal. Het oudst bekende woord (uit het begin van de vijfde eeuw) is ik gun en de oudst bekende zin (uit de achtste eeuw) is een rechtsformule waarmee gedeeltelijk onvrije boeren vrij werden verklaard.

Dat is te zien en te horen in een filmpje van de Taalcanon dat de geschiedenis van het Nederlands in vogelvlucht behandelt. Van de eerst bekende woorden en zinnen tot ons oudste liefdesgedicht (inderdaad Hebban olla vogala nestas higunnan) en van de Middelnederlandse naamvallen tot de verscheidenheid aan dialecten en de uiteindelijke standaardtaal. ‘Het Nederlands is de afgelopen 15 eeuwen voortdurend veranderd en zal dat altijd blijven doen. Maar hoe precies, dat zullen we moeten afwachten.’

Reactie toevoegen

Voor een goed verloop van de reacties op onze berichten, hanteren we enkele spelregels. Publicatie van uw reactie vindt plaats na beoordeling door de redactie op deze spelregels.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.