"
Ga naar de inhoud

En wat zijn uw goede voornemens voor 2015?

Auteur: 
Geert Joris
Datum: 
25/11/2014

Roken doe ik niet. Drinken heel matig. Ik ben sportief en redelijk spaarzaam. Op welke punten kan ik in 2015 een beter mens worden, zodat ook mijn omgeving er iets aan heeft? Misschien op het gebied van taal.

Taal is er om onszelf uit te drukken, zodanig dat onze omgeving ons begrijpt. Of van de andere kant bekeken: taal geeft ons de mogelijkheid in te zien wat anderen bezighoudt, bang of enthousiast maakt, plezier bezorgt of kwetst. Zonder taal geen netwerk van mensen. Zonder taal kunnen wij de ideeën van anderen niet overnemen en daar ook niet op verder bouwen. Zonder taal gingen zelfs onze briljantste gedachten – als we al gedachten konden hebben – verloren. Zonder taal geen geschiedenis en geen vooruitgang.

Ja, zult u zeggen, dat de algemeen secretaris van de Taalunie lyrisch is over taal, dat hadden we wel verwacht.

Oké, maar taal is ook een opdracht. Woorden betekenen voor mensen soms iets heel anders dan je als spreker zou verwachten. Ironie is daar een bekend voorbeeld van. Wie op een waanzinnig duur plan antwoordt ‘daar kom ik net een beetje geld voor tekort’, kan misschien totaal verkeerde verwachtingen scheppen. En aan de andere kant grenst overdreven duidelijkheid aan brutaliteit, wat ook al niet bevorderlijk is voor samenwerking. Woorden kunnen associaties oproepen die kwetsen of kortsluitingen veroorzaken. Kijk maar wat er tegenwoordig op Twitter gebeurt.

Taal is een sinterklaasgeschenk waar we een heel leven mee kunnen spelen.

Ik neem me voor te communiceren met mijn ogen en oren wijd open naar mijn publiek. Dat lijkt me het belangrijkste. Niet omdat ik het belang van uitspraak en intonatie, woordenschat en grammatica onderschat, maar omdat die toch ondergeschikt blijven aan het doel van onze communicatie: bruggen slaan tussen mensen.

Daarnaast blijft taal ook fijn materiaal om mee te werken en ik hoop daar weer een heel jaar van te kunnen genieten. Deze editie van Taalunie:Bericht toont het weer overtuigend aan: taal is een sinterklaasgeschenk waar we een heel leven mee kunnen spelen.

Win de Taalkalender 2015 van Onze Taal

En wat zijn uw goede taalvoornemens in 2015? Wilt u uw taal aanscherpen, nieuwe woorden leren, veelgemaakte spellingfoutjes afleren of misschien weer meer brieven schrijven? De drie leukste of origineelste voornemens worden beloond met de Taalkalender 2015 van Onze Taal. Want een mooi taalvoornemen is ook: één blaadje per dag van de Taalkalender van Onze Taal scheuren!

Reactie toevoegen

Voor een goed verloop van de reacties op onze berichten, hanteren we enkele spelregels. Publicatie van uw reactie vindt plaats na beoordeling door de redactie op deze spelregels.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.