"
Ga naar de inhoud

Kantoortaal die wenkbrauwen doet fronsen

Datum: 
31/3/2016

Net als de Nederlandse taal, evolueert ook de ambtelijke of kantoortaal constant. Dat levert vaak veel vermakelijke woorden of zinnen op. Maar de andere kant van de medaille is dat het voor veel mensen een bron van ergernis blijft: het moeilijk, bureaucratisch en afstandelijk taalgebruik door de overheid. Onlangs hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Taalunie de handen ineen geslagen om dit aan te pakken. Want, begrijpelijk communiceren tussen de overheid en burger voorkomt irritatie, wantrouwen en bespaart kosten.

Maar, zoals gezegd, kantoortaal heeft ondertussen al wat amusante ‘klassiekers’ opgeleverd. Onze voorzet van enkele voorbeelden uit Nederland en België:

  • ‘Een bilaatje doen?’
  • ‘Dat hebben we mooi getackeld’
  • ‘OK, wie gaat deze inschieten?
  • ‘Deze zit in de pijplijn.’
  • ‘Wie geeft er een klap op?’
  • ‘Ik ga dat idee challengen vandaag!’
  • ‘Bedankt voor de insteek. Graag aftoetsen met de betrokken métiers.’

En deze ‘voorbeeldzin’ uit het parkeerreglement van de Gemeente Aalst mag zeker niet ontbreken: Overwegende dat deze retributie een vergoeding vormt voor het individuele voordeel dat men haalt uit het feit dat men tijdelijk op de openbare weg mag stationeren, hetgeen een gebruik van de openbare weg betreft dat normaal niet is toegestaan, en waarvoor in uitvoering van het reglement aangaande de politie op het wegverkeer bijzonder controle- en toezichtskosten worden gemaakt .

Wij peilen graag eens naar uw ervaringen. Wat heeft u gehoord onder kantoortijd wat u de wenkbrauwen deed fronsen? Of aan welke term stoorde u zich? De meest klinkende voorbeelden worden vereeuwigd in onze ‘eregalerij’.

Reactie toevoegen

Voor een goed verloop van de reacties op onze berichten, hanteren we enkele spelregels. Publicatie van uw reactie vindt plaats na beoordeling door de redactie op deze spelregels.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.