"
Ga naar de inhoud

Literair festival Het Betere Boek

Auteur: 
Jan Willem Bloemen
Datum: 
25/8/2015
De Nederlandstalige literatuur in de schijnwerpers en volop aandacht voor debutanten. Het Willemsfonds, het oudste cultuurfonds van België, organiseert op 10 oktober, tijdens de Week van het Nederlands, de vijfde editie van het literaire festival Het Betere Boek. Directeur Ellen Buntinx maakt ons enthousiast. 
Wat is het Willemsfonds?

Ellen BuntinxDat is een sociaal-culturele vereniging met talrijke verschillende activiteiten door heel Vlaanderen en Brussel. De plaatselijke afdelingen worden bestuurd door zeshonderd vrijwilligers. Wij bestaan sinds 1851 en zijn daarmee het oudste cultuurfonds in België. Maar springlevend! De activiteiten van het Willemsfonds zijn heel breed, tentoonstellingen, wedstrijden, reizen, noem maar op. Het is van alles wat, voor elk wat wils. Ons hoofdkantoor staat in Gent. Onze acht medewerkers begeleiden de vrijwilligers. Ook organiseren we vanuit het hoofdkantoor zelf een aantal activiteiten. Eén daarvan is Het Betere Boek.

Wat gaan jullie doen?

Het Betere Boek doen we nu voor de vijfde keer. We nodigen Nederlandstalige auteurs uit die in dat jaar een boek hebben gepubliceerd. Dit jaar komen onder anderen Kristien Hemmerechts, Tom Lanoye en Jan Vantoortelboom. Zij houden lezingen, lezen voor of worden geïnterviewd. We besteden veel aandacht aan nieuwe auteurs. We reiken de Bronzen Uil uit aan de beste debuutroman. Dit jaar hebben we voor het eerst ook een dictee, omdat we meer interactie willen met het publiek.

Waarom moeten mensen komen?

Omdat wij het enige festival zijn over de Nederlandstalige literatuur! En we hebben een heel interessant programma. Die aandacht voor de Nederlandstalige literatuur past bij de geschiedenis van het Willemsfonds. Jan Frans Willems bracht in het midden van de negentiende eeuw de Nederlandse taal, literatuur en poëzie  tot bij de gewone mensen in Vlaanderen. Met dit festival vertalen wij dat naar de 21e eeuw. In de eerste plaats nodigen wij onze leden uit, maar iedereen die graag een boek leest, is meer dan welkom.

Welk boek raadt u zelf aan?

Twee jaar geleden stelde Stefan Hertmans zijn boek Oorlog en Terpentijn voor op Het Betere Boek. Een prachtige roman over de geschiedenis van een gewone familie, waarvan één lid moet vechten in de Eerste Wereldoorlog. Zijn kleinzoon blikt als schrijver terug op wat dat voor gevolgen heeft gehad voor de familie. Echt een aanrader!

* * *

Meer informatie over Het Betere Boek: www.hetbetereboek.be

Meer informatie over de Week van het Nederlands: www.weekvanhetnederlands.org

Reactie toevoegen

Voor een goed verloop van de reacties op onze berichten, hanteren we enkele spelregels. Publicatie van uw reactie vindt plaats na beoordeling door de redactie op deze spelregels.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.