"
Ga naar de inhoud

Nederlands een moeilijke taal?

Datum: 
31/3/2016

 

De Taalunie ontvangt regelmatig vragen over het Nederlands. In Taalunie:Bericht lichten we er telkens één uit. Deze keer: hoe moeilijk is het Nederlands?

De vraag: Is het Nederlands een moeilijke taal om te leren?

Van: Anna Huiberts en Jaime Andreas, studenten aan de School voor Journalistiek in Utrecht.

Waarom: Onregelmatige vormen maken het Nederlands behoorlijk ingewikkeld, schreef taalkundige Liesbeth Koenen onlangs in De Telegraaf. Een scholiere was het daar helemaal mee eens en ging nog een stap verder:  ‘Waarom zouden we de Nederlandse taal niet vereenvoudigen. In deze tijd van ’social media’ moet alles sneller en willen we niet meer na hoeven denken over correcte spelling. Het vereenvoudigen van onze taal tot de taal die we online met elkaar spreken, zou mijn voorstel zijn. Ook voor mensen die onze taal willen leren is het makkelijker.’ Het leidde tot een stortvloed aan reacties op de website van De Telegraaf. Anna Huiberts en Jaime Andreas benaderden voor het schooltelevisieprogramma Padua TV de Taalunie met de vraag of het Nederlands echt een ingewikkelde taal is.

Het antwoord: Kevin De Coninck, afdelingshoofd Taalbeleid van de Taalunie, legde voor de camera uit dat niet zomaar te zeggen valt of een taal moeilijk of gemakkelijk is om te leren. Veel hangt af van de taal of de talen die iemand al kent en van hoe vaak die persoon spontaan met het Nederlands in contact komt. Het Nederlands neemt taalkundig een tussenpositie in tussen het Engels en het Duits en heeft in het eigen taalsysteem daardoor ook vaak iets van beide. Dat maakt dat het Nederlands niet altijd eenduidige regels heeft die anderstaligen gemakkelijk kunnen leren. Bijvoorbeeld: het Nederlands kent zowel een meervoud op –s als een meervoud op –en en het Nederlands plaatst hoofdwerkwoorden in principe wel achteraan de zin, maar ook weer niet altijd. In die zin biedt het Nederlands dus zeker de nodige uitdagingen.

Resultaat: De uitzending van Padua TV

Meer weten over correct en duidelijk Nederlands?

Reactie toevoegen

Voor een goed verloop van de reacties op onze berichten, hanteren we enkele spelregels. Publicatie van uw reactie vindt plaats na beoordeling door de redactie op deze spelregels.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.