"
Ga naar de inhoud

Opvallende dualiteit in Vlaamse tienerchattaal

Auteur: 
Benny De Decker
Datum: 
3/12/2014

Chattaal heeft een soort van schrijftaalrevolutie teweeggebracht. De grote aantrekkingskracht bestaat erin dat jongeren naar hartenlust mogen afwijken van de schools aandoende taalnormen en kunnen experimenteren met creatieve en innovatieve taalvormen.

Vlaamse tienerchattaal geeft blijk van een opvallende dualiteit. Enerzijds vinden Vlaamse tieners aansluiting bij de internationale chatcultuur door het gebruik van universele genregebonden eigenschappen en de intensieve ontlening aan het Engels. Anderzijds blijft hun online communicatie door het hoge gebruik van spreektalige en regionale/lokale vormen, te allen tijde sterk lokaal verankerd.

Meer weten? Lees dan hier het interessante artikel van Benny De Decker (onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen) over tienerchattaal in het tijdschrift Over taal (verschenen in Over taal 4, sept-okt 2014).

Over taal is een algemeen wetenschappelijk-populariserend Vlaams tijdschrift over taal, tekst en communicatie. Het verschijnt vijf keer per jaar. In elk nummer: twee interviews, twee bijdragen over taal in de ruime zin van het woord, en een aantal vaste rubrieken zoals 'Broodje taal', 'Idioom & Co', 'Dossier' en 'Taalkronkels'.

Reactie toevoegen

Voor een goed verloop van de reacties op onze berichten, hanteren we enkele spelregels. Publicatie van uw reactie vindt plaats na beoordeling door de redactie op deze spelregels.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.