"
Ga naar de inhoud

Snuffelgate en Yurigate

Auteur: 
INT
Datum: 
26/8/2016

Talen bewegen mee met hun tijd en met de mensen die ze spreken. Ook het Nederlands! Dagelijks zien nieuwe woorden en begrippen het licht. Rob Tempelaars en Vivien Waszink van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) verklaren de volgende.

Eilandenwissel: Het ruilen van eilanden door twee verschillende staten, waardoor die voortaan officieel tot een andere natie behoren. Op donderdag 23 juni kwamen België en Nederland een grenscorrectie overeen. Lees meer.

Sjoemelstaal. Staal dat op een bepaalde manier bewerkt is, waarmee 'gesjoemeld' is, zonder dat daar melding van is gemaakt. Lees meer.

Snuffelgate:  'Schandaal' rond de bondscoach van het Duitse voetbalelftal, Joachim Löw, van wie tijdens het EK Voetbal een filmpje circuleerde waarin hij aan zijn kruis krabde en vervolgens aan zijn hand rook. Lees meer

Yurigate: 'Schandaal' rond de Nederlandse turner Yuri van Gelder, die na vermeend wangedrag werd weggestuurd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Lees meer

Eerdere woordstraten bekijken? Klik hier.

Reactie toevoegen

Voor een goed verloop van de reacties op onze berichten, hanteren we enkele spelregels. Publicatie van uw reactie vindt plaats na beoordeling door de redactie op deze spelregels.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.