"
Ga naar de inhoud

Speed daten* met Wablieft

Auteur: 
Jan Willem Bloemen
Datum: 
5/6/2015

Tijdens de Week van het Nederlands geeft Wablieft op dinsdag 13 oktober in Aalst, Antwerpen, Gent en Hasselt gratis taaladvies. Want klare taal blijft hard nodig. Trainer Winke Brits legt uit.

Wat gaan jullie doen?

Op openbare plekken kunnen mensen bij ons aanschuiven om advies te krijgen over hoe zij hun teksten duidelijker kunnen maken. Dat kan gaan over layout, beelden, woordkeuze, zinsopbouw  en structuur. Er staat een laptop, mensen kunnen zich vooraf inschrijven en hun teksten insturen, maar dat hoeft niet. Het is een soort speed date; we zoeken nog naar een goed Nederlands woord daarvoor.

Wat is Wablieft?

We zijn dertig jaar geleden begonnen met een krantje in duidelijke taal op een paar A4-tjes. Dat is uitgegroeid tot heel veel andere activiteiten om duidelijke taal te bevorderen. We hebben nu een mooie krant op woensdag, geven boeken uit en hebben een afdeling Taaladvies. Die geeft adviezen en trainingen aan bedrijven en overheden en herschrijft teksten en websites.

Waarom is dat belangrijk?

Ten eerste heeft iedereen recht op informatie. Als teksten ingewikkeld zijn of moeilijk, lukt dat minder goed. Bovendien is heldere taal voor bedrijven en overheden belangrijk. Zij krijgen minder vragen en wij horen dat het contact met klanten beter loopt doordat zij de boodschap beter begrijpen.

Jouw belangrijkste taaladvies?

Weet voor wie je schrijft en neem iemand in je hoofd die je echt kent. Een Vlaamse nieuwslezer heeft ooit gezegd dat hij bij het schrijven van zijn teksten zich steeds voorhield dat zijn moeder het moest begrijpen.

Meer info

 

* Zoekt u mee? 

Wie helpt Wablieft? Ze zoeken naar een goed Nederlands woord voor ‘speed date’

Geef uw suggestie door via het reactieveld hieronder!

(Even geduld graag, uw reactie verschijnt zodra die is goedgekeurd)  

Reactie toevoegen

Voor een goed verloop van de reacties op onze berichten, hanteren we enkele spelregels. Publicatie van uw reactie vindt plaats na beoordeling door de redactie op deze spelregels.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.