"
Ga naar de inhoud

Tien magische debuutromans

Datum: 
29/9/2017

Debuutromans hebben iets magisch. Ze suggereren misschien wel dat er een nieuwe ster aan het firmament van de literatuur is verschenen. Dat stelt Jörgen Apperloo, de maker van Vlogboek, een programma op YouTube dat gewijd is aan Nederlandstalige literatuur: ‘Op de achterflap staan vaak termen als verrassend, gedurfd, origineel en overtuigend.’ 

Hij selecteerde tien debuutromans die het publiek volgens hem in de afgelopen tien jaar echt hebben weten te overtuigen. Na een uitstapje naar de muziek en een toelichting op de ‘schothagelmethode’ van uitgevers, behandelt hij onder meer Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen (‘Wie niet van deze grappige bejaarde heeft gehoord, heeft de afgelopen jaren onder een steen geleefd’), Vele hemels boven de zevende van Griet Op de Beeck (‘Duidelijk een boek waar behoefte aan is’) en Het smelt van Lize Spit (‘Een boek waarin alle elementen lijken te kloppen’). Hij eindigt met een toch wel verrassende nummer één en nog een toegift van vijf eervolle vermeldingen. Een debuut gemist? Laat het Vlogboek weten, vraagt hij.

Vlogboek bespreekt de Nederlandse literatuur aan de hand van korte en aansprekende video's over boeken, auteurs, literatuurgeschiedenis en literatuurwetenschap. Vlogboek is een project van Jörgen Apperloo. 

Reactie toevoegen

Voor een goed verloop van de reacties op onze berichten, hanteren we enkele spelregels. Publicatie van uw reactie vindt plaats na beoordeling door de redactie op deze spelregels.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.