"
Ga naar de inhoud

Van aaien tot eten - tips voor originele taalcadeaus

Auteur: 
Naomi Felesita en Caro Soons
Datum: 
4/12/2014

Oh kom maar eens kijken, wat er in de rekken ligt. De gezellige decembermaand is aangebroken en dat betekent voor taalliefhebbers natuurlijk een prachtmaand. Want eindelijk kun je weer in de pen kruipen voor een mooi gedicht of een kaart vol originele wensen. Bij deze feestelijke maand horen ook mooie cadeaus. Vliegt de koopstress u om de oren? Wij zetten de leukste taalcadeaus voor u op een rij.

Taal om van te eten

De manier waarop Plint.nl heerlijke poëzie weet te verwerken in poëzieposters, raamgedichten, kussenslopen en nog veel meer is gewoon uniek. Erg origineel is bijvoorbeeld een schattig bamboe ontbijtplankje (met ei-gaatje) met het gedichtje 'Leesliedje' van Kreek Daey Ouwens (22,50 euro). Van literaire zadelhoesjes en wijnetiketten tot prachtige poëzieposters en elegante poëzieservetten – Plint heeft alles om de dag net iets leuker te maken!

Taal om te dragen

Toon je passie voor boeken en taal aan de wereld door ze op je buik te dragen. Vergeet Mick Jagger en Che Guevara, vanaf nu sieren Ernest Hemingway en Friedrich Nietzsche je lijf. Maak iemand dus blij met een literair T-shirt, met gedichten van Van Ostaijen, ronkende quotes of hippe boekcovers. Geen excuus meer om met een rendierentrui te verschijnen, kleed je in cultuur! (25 euro)

Taal om te scheuren

Een nieuw jaar trapt lekker af met een kakelnieuwe scheurkalender. Voor wie graag wordt uitgedaagd, is er de Test uw taalkennis Scheurkalender, die u iedere dag een klein hersenkrakertje voorlegt. Leest u liever boeiende feitjes over taal, overweeg dan de Taalscheurkalender of zelfs de Puzzelscheurkalender 2015 van Van Dale of de Taalkalender 2015 van Onze Taal. Jonge taalliefhebbers maakt u vast blij met de Junior Taalscheurkalender (Van Dale) of de Kindertaalkalender (Onze Taal). (van 8,99 euro tot 14,99 euro)

Taal om van te genieten

Natuurlijk zijn er massa’s geweldige boeken over taal met alle mogelijke invalshoeken. We pikken er drie voor u uit.

  • Versjes van Lars van Lars Van der Werf (Meulenhoff) is een hebbedingetje voor romantici. Lars begon met het plaatsen van versjes op sociale media, en dat sloeg aan. Ze zijn vaak maar heel kort en ogenschijnlijk ontzettend simpel, maar de versjes van Lars doen iets met je. (10 euro)
  • Waar kun je nou ‘s rustig lezen? In bed, op het toilet of in bad, ja toch? In het fijne boekje Taal voor in bed, op het toilet of in bad (BBNC Uitgevers) weet auteur Heidi Aalbrecht heel wat interessants over taal te vertellen. Want hoe komt het eigenlijk dat kleine kinderen zoiets ingewikkelds als taal zo snel leren? We zijn er dagelijks mee bezig maar taal is tegelijk een groot wonder. (9,95 euro)
  • In Ik zoek een woord (Querido) verzamelden Hans en Monique Hagen poëzie waarin met letters en woorden wordt gespeeld. Geheime berichten, boze brieven, lieve woorden, gevleugelde woorden, wartaal, kromtaal, klanktaal, en woorden die zich niet laten vangen. De verrassende illustraties van Deborah van der Schaaf zijn gedichten op zichzelf. Leuk voor tieners én volwassenen. (19,95 euro)

Taal om mee te spelen

Aan taalontwikkeling kun je niet vroeg genoeg beginnen! Met het pakket Ik Leer Letters (Playlab) leert uw (klein)kind spelenderwijs het alfabet nog voor ze naar de kleuterklas gaan. Het pakket bevat 26 knotsgekke kaartjes met de letters van het alfabet,  waar je 6 spelletjes mee kunt spelen. Iedere letter wordt geïllustreerd door een voorwerp dat begint met die letter. (9,95 euro)

Taal om te aaien

Tot slot een tip speciaal voor kattenliefhebbers. Remco Campert, Midas Dekkers en Godfried Bomans – het zijn maar enkele schrijvers die al de loftrompet over de harige muizenvangers opstaken. Ken je iemand die dol is op katten én een passie voor literatuur heeft? Dan is De Literaire Kattenkalender (Uitgeverij Cossee) het ideale cadeau, met iedere week een prachtige kat met bijhorende tekst. (21,90 euro). 

Meer tips?

Hebt u zelf ook nog goeie tips voor mooie of originele taalcadeaus? Stuur ze dan in via het reactieveld hieronder!  

Reactie toevoegen

Voor een goed verloop van de reacties op onze berichten, hanteren we enkele spelregels. Publicatie van uw reactie vindt plaats na beoordeling door de redactie op deze spelregels.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.