"
Ga naar de inhoud

Voetbalogie

Datum: 
23/6/2014

Het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië houdt iedereen in de ban. Maar bent u nog mee met alle terminologie waarmee sportcommentatoren u om de oren slaan? Doe een snelle dribbel en spijker uw voetbalkennis bij!

Met dank aan het Sambavoetbalwoordenboek van het INL

Brazuca - eigenlijk Adidas Brazuca, voetbal speciaal ontworpen voor het WK waarmee alle WK-wedstrijden worden gespeeld. De Adidas Brazuca is de opvolger van Adidas Jabulani, die tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika gebruikt werd. Brasuca is een informeel woord voor 'Braziliaans', maar de term wordt ook gebruikt om de nationale trots op de Braziliaanse manier van leven aan te duiden.

Gastgeberbonus - voordeeltje voor de thuisspelende ploeg. In de openingswedstrijd van het WK tussen Brazilië en Kroatië gaf de scheidsrechter al snel een penalty aan het gastland.

naarhuispak - rood huispak dat ontworpen is door de bekende 'stylist van het zuiden' Roy Donders, speciaal bedoeld voor de Spanjaarden, die in de eerste ronde van het WK uitgeschakeld werden, mede door de verloren wedstrijd tegen Nederland. Op de zijkant van de broek staat in gele letters 'Adios!'.

persieing - rage op social media die bestaat uit het plaatsen van een foto waarbij iemand doet alsof hij een doelpunt maakt zoals Robin van Persie dat deed in de WK-wedstrijd tegen Spanje: een snoekduik waarbij de speler lijkt te zweven en koppend scoort. Kort na de legendarische overwinning van 1-5 op wereldkampioen Spanje was persieing al een hit. De Tilburger Remco van Buren verzon de hashtag "persieing". Het woord is gevormd uit de achternaam Van Persie met -ing, naar het voorbeeld van de rage planking. Vergelijkbaar is een neologisme als hellebauting.

poldercatenaccio - verdedigend spelsysteem dat overeenkomsten vertoont met het systeem dat jarenlang door Italië gespeeld werd, het catenaccio, maar dat een Nederlandse tintje heeft doordat de vleugelverdedigers gemakkelijk kunnen overschakelen op aanvallend spel. Het woord stamt al uit 2009. Tijdens het EK voor vrouwen in Finland hanteerde bondscoach Vera Pauw een sterk defensieve speelwijze die door de Volkskrant als poldercatenaccio werd bestempeld.

wilmotsing - internetrage waarbij de foto van de Belgische bondscoach Marc Wilmots waarop hij juichend een vreugdesprong gemaakt, op grappige wijze gefotoshopt wordt, bijvoorbeeld door Wilmots te laten opduiken achter de torso van Poetin te paard of op de nek van een scorende Robin van Persie. De Belgische radiomaker Peter van de Veire riep op Twitter tot #wilmotsing en een nieuwe trend was geboren.

Nog moeite met termen als diabolica, hashflag, Wilhelmusje, W-woord? Raadpleeg dan het Sambavoetbalwoordenboekje van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL). 

Mist u nog WK-neologismen die ontbreken in deze lijst? Geef ze dan aan ons door! Stuur een tweet met hashtag #voetbalwoord of mail naar secretariaat@inl.nl

Reactie toevoegen

Voor een goed verloop van de reacties op onze berichten, hanteren we enkele spelregels. Publicatie van uw reactie vindt plaats na beoordeling door de redactie op deze spelregels.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.