"
Ga naar de inhoud

Haal de fout uit de zin

Auteur: 
Taaltelefoon
Datum: 
4/4/2019
Onderstaande zin bevat één fout. Ziet u welke?

Geen wonder dat Karel zo flink uit de kluiten gewassen is: zijn vader was een lange lijs en ook zijn grootvader meette meer dan twee meter.

Reacties

'Flink' is hier eigenlijk overbodig. In 'uit de kluiten gewassen' zit flink al opgesloten.
Uiteraard moet meette mat zijn. En flink is overbodig omdat dit in uit de kluiten gewassen zit opgesloten.
Leuk item, ik kijk er naar uit bij elke nieuwsbrief. Maar de zinnen echt té gemakkelijk ;0)
Mat
Dit is typisch zo'n werkwoord dat zwak aan het worden is. Ik durf te wedden dat dat binnen enkele decennia gebeurt. Dus is het een erge fout? Nee.
ook nog dit: /* "zo" is niet nodig /* "lijs" komt van Lijzebeth en is dus vooral voor vrouwen gebruikt - voor mannen eerder "slungel" dus wordt het: Geen wonder dat Karel uit de kluiten gewassen is: zijn vader was een lange slungel en ook zijn grootvader mat méér dan twee meter.
Meette moet mat zijn.
De fout is "meette" als onderdeel van het sterke werkwoord meten. De verleden tijd is "mat".
Meet moet mat zijn
Mag inderdaad iets moeilijker zijn en misschien eens meer dan één foutje...
Het leek me leuk om de lessen Nederlands hiermee te starten, maar de zinnen zijn zo makkelijk dat ik ze hier maar niet voor gebruik :$ (het is voor 4 vwo en 5 havo). Het initiatief is wel super leuk, dus ik hoop in de toekomst op meer uitdagende voorbeelden.
Meette moet mat zijn
Zoals Emily hierboven wil ik nog eens herhalen (dit is geen pleonasme, ik bedoel letterlijk dat ik het al ettelijke keren gezegd heb) dat jullie "taalfouten" zo dom zijn dat de eerste de beste imbeciel ze meteen opmerkt. Deze rubriek is heel leuk, maar totaal overbodig. Waarom maken jullie geen aparte rubrieken: een voor migranten die Nederlands leren, een voor Belgen en een voor Nederlandssprekenden? Het probleem met zo'n rubriek voor migranten is dat je pedagogisch gezien geen fouten aan je leerlingen mag voorleggen. Dat is dus out. Belgen met hun taalfouten confronteren is een verloren zaak. Maar zoals Emily hierboven zei, Maak het toch iets moeilijker. Als we het antwoord niet weten, kunnen we het altijd krijgen. Laat ons ten minste nadenken.

Reactie toevoegen

Voor een goed verloop van de reacties op onze berichten, hanteren we enkele spelregels. Publicatie van uw reactie vindt plaats na beoordeling door de redactie op deze spelregels.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.