Bedreigt het Engels het Nederlands?
De Taalunie ontvangt regelmatig vragen over het Nederlands. In Taalunie:Bericht lichten we er telkens één uit. Deze keer de vraag of het Engels het Nederlands buiten het taalgebied bedreigt.
De vraag: Wat is het standpunt van de Taalunie over de steeds sterkere positie van het Engels? Vormt het Engels een bedreiging voor het Nederlands en voor de verspreiding ervan buiten het taalgebied?
Van: Nathalie Verschelden, stagiaire bij De Taalsector in Vlaanderen, een website met nieuws voor en door taalprofessionals en ontwikkelingen in de taalsector.
Waarom: Zij schrijft een artikel waarin ze vergelijkt hoe de Taalunie, Goethe-Institut en Instituto Cervantes aankijken tegen de zogenaamde opmars van het Engels en hoe ze respectievelijk het Nederlands, Duits en Spaans buiten hun eigen taalgebied bevorderen.
Het antwoord: Nee, de Taalunie ziet het Engels niet als een bedreiging voor het Nederlands, ook niet in het buitenland. Er zijn altijd internationale voertalen geweest, zoals het Latijn, het Frans en het Spaans, en die hebben het Nederlands nooit bedreigd. Het Nederlands is zelf ooit een internationale voertaal geweest, maar het heeft die positie al enige eeuwen niet meer.
Wat wel een bedreiging voor het Nederlands en andere Europese talen kan zijn, is dat ze binnen en buiten hun eigen taalgebied als concurrent worden gezien van het Engels en het dan ‘in status’ moeten afleggen tegen het Engels. Daarom pleit de Taalunie ervoor niet voor de ene of de andere taal te kiezen, maar voor de ene en de andere taal samen en zo mogelijk ook voor nog meer andere talen.
Het Nederlands gedijt het beste in een wereld van meertaligheid. Daarom vindt de Taalunie het belangrijk dat er zowel binnen als buiten het eigen taalgebied ruimte is voor meertaligheid, zodat niet alles eenzijdig Engels wordt gemaakt, meerdere talen aan bod blijven komen en het Nederlands daarin zijn plaats kan behouden. Dat geldt ook buiten het taalgebied. In een geglobaliseerde academische wereld waarin het Engels soms eenzijdig de boventoon voert, blijft het belangrijk deze boodschap uit te dragen.
Het resultaat: Het artikel wordt binnenkort gepubliceerd op detaalsector.be.
Reactie toevoegen